Scaloppini al Marsala

Als parttime vegetariër word ik altijd een beetje nerveus als ik met een serieus vleesgerecht aan de slag ga. Zeker als het om lapjes vlees gaat die heel kort de pan in moeten en niet taai mogen worden. Stress! Maar als je het niet probeert, leer je het nooit. Bovendien heb ik ooit in een impulsieve bui een fles Marsala wijn gekocht die wel eens gebruikt mag worden. Scaloppini al Marsala heb ik ooit in een ver verleden toen ik nog kooklessen volgde, leren maken. Of eigenlijk gemaakt zien worden. Dat is nu zeker 3 tot 4 jaar geleden. Waarschijnlijk heb ik toen ook die fles Marsala wijn gekocht. Gelukkig is dat spul goed houdbaar.

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)

  • 2 kalfslapjes van ca. 70 gr (mooi dunne dus)
  • 1½ dl Marsala wijn
  • 1½ dl kookroom
  • 5 gr salie, fijngesneden
  • 20 gr parmaham
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • boter
  • bloem
  • zout en peper

Wat te doen?

Zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt, want dit gaat heel snel! Snij de salie fijn. Snij ook de parmaham fijn. Leg je teentje knoflook gepeld in de knoflookpers klaar en zet je maatbeker binnen handbereik.

Doe een flinke klont boter in de pan en laat dit smelten totdat de boter mooi bruist. Hiervoor moet het vuur middelhoog staan. Dep ondertussen het vlees mooi droog. Bestrooi met een beetje peper en zout. Haal de lapjes door de bloem (dat gaat het makkelijkst als je wat bloem op een bord hebt liggen) en leg ze in de pan. Nu is het tijd voor actie. Beide kanten een minuutje bakken totdat de lapjes mooi bruin zijn. Leg het vlees apart op een bord en dek af. Doe nu de knoflook in de pan. Even laten bakken en meteen de salie en parmaham toevoegen. Na een paar minuutjes voeg je nog wat bloem (klein beetje) aan het mengsel toe. Nu ontstaat er een beetje een roux. Goed roeren, anders krijg je klontjes. Blus het geheel af met de Marsala wijn en laat een beetje inkoken. Tot slot de room toevoegen en nog wat door laten pruttelen. Doe nu de kalfslapjes terug in de pan en verwarm alles nog even. Dit alles duurt niet langer dan 5 à 10 minuten. Ga voor het vlees naar een goede slager (liefst biologisch). Dunne lapjes geven het beste resultaat. Laat ze niet te lang bakken, anders eindig je met gummi-lapjes en dat is zonde. Serveer de saus apart, want anders is het wat veel op je bord. Lekker met geroosterde groenten. Bon appétit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *