Dit is een recept dat ik al heel lang op dit blog wilde zetten. De foto is niet van mij, de soep op de foto heb ik in een samenwerkingsverband gemaakt vorig jaar met kerst. Maar daardoor niet minder lekker en sindsdien vele malen gemaakt. Bovendien krijg ik tegenwoordig regelmatig hele pompoenen aangereikt en dit is een hele goede manier om die “kwijt” te raken. Heel erg lekker! Verrassend en totaal anders dan de meeste recepten voor pompoensoep. Ik zag het recept in een van de River Cottage kookprogramma’s. Als je van koken houdt en geïnteresseerd bent in eten zeker te moeite waard om eens naar op zoek te gaan. Nieuwsgierig naar het recept? Lees verder.
Wat heb je nodig?
- 1 kg pompoen, geschild en gesneden in stukjes van ca. 1.5cm
- 1 witte ui, gesnipperd (rood kan ook)
- 1 chilipeper fijngehakt (met of zonder zaadjes naar keuze, ik doe zonder)
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 3 cm verse gember, fijngesneden
- 1 l groentebouillon
- 230 gr pindakaas
- limoensap, vers
- koriander, voor de garnering
- yoghurt, voor de garnering
- peper, zout, olijfolie
Wat te doen?
Fruit eerst de ui aan in olie. Voeg daarna de chilipeper, gember en knoflook toe en laat nog een paar minuten door fruiten. Voeg de pompoen toe en bak mee totdat alles een beetje glazig ziet (duurt ca. 5 tot 10 minuten). Blijf alles goed roeren. Nu gaat de bouillon erbij. Breng aan de kook en laat 20 minuten koken totdat de pompoen goed gaar is. Pureer nu de inhoud van de pan. Je moet nu een redelijk dikke soep krijgen. Is je soep heel dun, kook dan nog even een beetje in. Tot zover heel makkelijk. Nu krijgt de soep haar karakteristieke smaak en dat vergt heel veel proeven. Doe in een apart glas of schaaltje een paar flinke scheppen pindakaas. Schep er wat soep bij en roer totdat de pindakaas helemaal in de soep is opgelost. Voeg dit aan de grote pan soep toe. Goed roeren en proeven. Herhaal dit totdat je de pindakaas in de soep kunt proeven zonder dat het overheersend is, je moet de pompoen ook nog steeds goed kunnen herkennen. Het kan zijn dat je minder of meer pindakaas nodig hebt dan opgegeven. Ik heb meestal minder nodig. Nu ga je het limoensap toevoegen. Voeg steeds 2 eetlepels sap toe, roer ze door het geheel en proef de soep. Je moet het zure van het sap net een beetje kunnen proeven, ook weer zonder dat het overheersend wordt. Dit duurt bij mij meestal het langst, heel vaak proeven, veel getwijfel. Als je iemand in de buurt heb, laat die ook eens proeven. Twee weten tenslotte meer dan één. Nu is de soep klaar. Eventueel kun je nog peper en zout toevoegen, maar ik doe het zelden. Serveer met wat een beetje yoghurt en wat blaadjes koriander in de kom. Eet smakelijk!
