Een collega op mijn werk gaf me de tip dat de vpro een leuk kookprogramma uitzendt met Yvette van Boven. Dat moest ik zien, want er staan diverse kookboeken van haar in de kast. (Oh, uitzending gemist… hoe fijn is dat.) Leuk programma!!! Ik werd er meteen helemaal enthousiast van. Ze had onder andere een heel leuk recept van een chili met chocolade. Dat hebben mijn vriend en ik dus afgelopen weekend meteen uitgeprobeerd. Echt een aanrader. De chocola proef je heel op de achtergrond ergens, nooit eerder zo gedaan. En eindelijk had ik een reden om die zak met gedroogde kikkererwten te wellen en koken. Ook al een aanrader. Ik las dat je dit gewoon kan doen en de kikkererwten, bonen of wat meer dan gewoon kan laten afkoelen en in kan vriezen. Heb je altijd zelfgewelde bonen. Jumm! Maar goed, we dwalen af van de chili. Lees verder voor het recept. Het is een dubbele hoeveelheid, waar mijn vriend en ik zeker 4x van kunnen eten. Oftewel drie porties in de vriezer.
Wat heb je nodig?
- 2 rode uien, grof gesnipperd
- 2 rode en 2 groene paprika’s, grof gesneden
- 4 teentjes knoflook
- 2 chorizoworsten (type rookworstvormig), in plakjes
- 2el oregano
- 2el komijnpoeder
- 2tl kaneel
- 100gr pure chocolade (een beetje goede, he!), in stukken gebroken
- 1 limoen, alleen de rasp
- 1 flinke bos koriander, grof gesneden
- 4 blikjes tomatenblokjes
- zeker 800gr bonen (dom, ik heb ze niet gewogen), kikkererwten, kidneybonen, cannelinibonen, borlottibonen, whatever!
- 1 groot blik mais of een kolf mais
- ½ rood jalapeno pepertje (moest groen zijn, maar die waren er niet in de supermarkt)
Wat te doen?
Laat je allereerst niet ontmoedigen door de enorme lijst aan ingrediënten. Echt, het is niet moeilijk! Verder als je chorizo glutenvrij is, is dit een glutenvrij recept. Toch er even bij zeggen.
Begin met het fruiten van de ui en de knoflook. Als dat een beetje zacht begint te worden, voeg je de chorizo toe en laat alles even lekker doorbakken. Voeg de komijn, kaneel en oregano toe en roer goed. Dit mengsel begint al meteen heerlijk te ruiken, dus alles nog onder controle. Voeg na een minuut of wat de paprika toe en roer goed om. Weer even laten meebakken. Voeg nu de blikjes met tomatenblokjes toe. Normaal spoel ik de blikjes nog even na en voeg dat water aan het prutje toe. Dat hoeft hier niet. Kan ook zijn dat onze blikjes te goedkoop waren en gewoon wat minder dikkig. Als je verse mais hebt, voeg die dan nu toe. Laat alles een half uurtje pruttelen om de smaken goed in te laten trekken. De laatste 5 minuten voeg je allereerst de bonen toe. Spoel bonen uit blik goed af om al dat blikslijm eraf te krijgen. Voeg je blik mais toe (als je geen verse had) zonder vocht. Warm even door. Voeg nu de koriander, het pepertje, de limoenrasp en de chocolade toe en roer goed. Eventueel kun je nu proeven om te kijken of er nog zout en peper bij moet, maar bij ons was dat echt niet nodig. Yvette van Boven doet de chili vervolgens in een potje met een maisbeslagje bovenop. Heel leuk, maar hoeft helemaal niet. Wij hebben hem gewoon zo gegeten. Goddelijk! Dus eet smakelijk en geniet!
