Er was weer een huisconcertje bij mij thuis. Dit keer een ander huis en ook geen huwelijksaanzoeken, maar niettemin was het weer reuze gezellig met mooie muziek en lekker eten. Een ideale middag. De taart en kaaskoekjes waren glutenvrij en zelf gebakken. Over de koekjes was ik verbazingwekkend tevreden. Lees verder voor het recept. Wat heb je nodig?
- 115gr glutenvrije bloem
- 50gr kastanjemeel
- 75gr boter (de boter moet zacht zijn, dus op tijd uit de koelkast of vals spelen met de magnetron)
- 70gr geraspte cheddar (ik had een redelijk pittige van de kaaswinkel)
- 60gr geraspte emmentaler
- 2 eidooiers
- 2-3el karnemelk
- 1tl grove mosterd
- ½tl gerookt paprikapoeder
- allerhande zaadjes als garnering, mosterdzaad, karwijzaad, venkelzaad en zeezout vlokken (maanzaad en komijnzaad kan ook)
- beetje xanthaangom en natriumbicarbonaat (zuiveringszout)
Wat te doen?
Verwarm de oven voor op 190ºC. Doe bloem, kastanjemeel, xanthaangom, zuiveringszout en boter in een keukenmachine en mix alles totdat het mengsel lijkt op fijn broodkruim. De boter is dan netjes door het hele mengsel verspreid. Voeg dan de geraspte kaas toe, 1 eidooier, 2 el karnemelk, mosterd en paprikapoeder en mix weer in de keukenmachine. Doe alles terug in een beslagkom en kneed het deeg snel tot het soepel en consistent is. Glutenvrij deeg valt wat sneller uit elkaar, dus als het niet als een bal aan elkaar wil blijven zitten, gaat het niet goed. Daarom voeg ik uit voorzorg al wat xanthaangom toe en zuiveringszout voor wat extra rijskracht. Als het niet wil plakken, doe er dan nog wat karnemelk bij. Bestuif het aanrecht met glutenvrij bloem. (Zorg dat je aanrecht schoon is, zodat er geen besmetting met gluten plaatsvindt.) Leg het deeg erop en bestuif een beetje. Rol het nu uit tot een plak van ca. 5mm. Zorg dat je een bakplaat met bakpapier erop hebt klaarstaan. Steek uit het deeg rondjes van ca. 3cm en leg ze op de bakplaat. Je gaat door totdat er geen rondjes meer uit het deeg te snijden zijn. Kneed het deeg weer tot een bal en rol opnieuw uit. Steek weer rondjes. Ga zo door totdat het deeg helemaal op is. Ik kreeg er 39 rondjes uit en die pasten niet allemaal op die ene bakplaat. Klop de andere eidooier in een glas met een vork, zodat het smeerbaar wordt. Bestrijk nu de rondjes met een beetje eidooier en bestrooi ze daarna met de zaadjes en het zout. Let op niet teveel zoutvlokken erop, dat is wat heftig wat smaak betreft. Zet de rondjes ca. 15 tot 20 minuten in de oven. Check regelmatig. Als ze wat bruin beginnen te worden, zijn ze goed. Test er anders eentje uit, of laat iemand met een vuurvaste tong er eentje uitproberen. Ze moeten wat krokant zijn. Heel lekker! Meteen serveren, want anders worden ze wat taai en zacht.
Ik heb er niet echt bijverteld dat het glutenvrije koekjes waren en ze vielen goed in de smaak.
