Brood uit Bourgondië


Brood bakken is heel leuk en zeker niet moeilijk. Vaak wel wat bewerkelijk, maar je kunt het jezelf ook wat makkelijker maken. Zelf gebruik ik 2 verschillende bereidingsmethoden. Als ik geen zin heb in veel gedoe, maar wel zelf een broodje wil bakken, gebruik ik natriumbicarbonaat in plaats van gist. Je hoeft het deeg dan niet eerst te laten rijzen, want dat gebeurt in de oven. Oftewel je maakt het deeg, stopt het in de oven en een uurtje later heb je een vers eigengebakken brood. Makkelijker kan niet. Het deeg zelf bestaat uit niet meer dan meel en/of bloem (ca. 350gr), karnemelk (ca. 2 dl) een beetje zout (½ tl) en een beetje natriumbicarbonaat (½ el) en alles wat je lekker vindt om er doorheen te doen.

Trouwens natriumbicarbonaat wordt ook wel zuiveringszout genoemd. Ik heb het na een tocht langs diverse natuurwinkels gewoon bij een ouderwetse drogist gevonden. Laat je niet wegsturen met wijnsteenpoeder, bakpoeder of iets anders. Daar zit wel wat natriumbicarbonaat in, maar niet genoeg voor het goede resultaat. Vooral wijnsteenpoeder heeft een sterk effect op de smaak. Dit staat dus nu weg te stoffen in mijn keukenkastje en mijn keuken is al zo klein.

Nog een trouwens. Over kleine keukens gesproken, ik gebruik geen broodbakmachine. Die dingen zijn enorm, oftewel waar laat je zo’n monster, en je kunt je brood net zo goed op een bakplaat bakken of in een ordinair cakeblik. Niets mis mee.

Nu ben ik op de foto trouwens (nog een keer) wel een brood aan het maken met gist. Want brood met gist is, als je de tijd hebt, gewoon heel leuk om te maken. Je kunt bij de meeste supermarkten tegenwoordig goede instant gist kopen die je met een beetje warm water in 10 minuten actief kan maken. Dat voeg je toe aan meel/bloem, water of melk, wat zout en alles wat je lekker vindt. Kneed je deeg en laat dat vervolgens rijzen (1 tot 1½ uur). Kneed nogmaals en laat weer rijzen (dit keer een half uurtje). In de oven, meestal op lage temperatuur ca. 160°C. Na een uur is je brood klaar. En dat is de basis.

Verder is het aan jou. Er zijn eindeloos veel recepten voor brood. Maar in essentie zijn ze allemaal hetzelfde. Kies welk meel je gebruikt, volkoren, meergranen, wit, bruin, bloem. Voeg extra smaak toe door verse kruiden, honing, gedroogde tomaatjes, noten en ga maar door. Maak je je deeg wat droger, dan wordt je brood wat zwaarder. Is het wat vochtiger, dan wordt het luchtiger. Ik neem het meestal niet zo nauw met hoeveelheden, dus wat meer gist of natriumbicarbonaat is ook goed. Als je het eenmaal een keer zelf geprobeerd hebt, ga je daar vanzelf gevoel voor ontwikkelen. Dus blijven experimenteren.

Mijn laatste ontdekking is uien toevoegen die je in de koekenpan hebt zacht laten bakken. Geeft het brood wat zachts en hartigs tegelijk. In het brood op de foto zit het ook, naast rozemarijn, tijm, zongedroogde tomaatjes en zwarte olijven. Ik doe ook vaak wat grof gemalen zeezout en zwarte peper bovenop het brood als het eenmaal in de vorm zit. Dat geeft een lekkere smaak op de korst. Succes!

En voor diegenen die zich afvragen wat er dan zo Bourgondisch aan dit brood is? Niets… alleen de locatie van de keuken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *