Pompoenperenjam

Ik heb laatst een nieuw kookboek gekocht. Het zag er zo leuk uit, ik kon het niet laten liggen. Er staan allemaal recepten in voor jammen, chutneys en andere heerlijkheden en zo ook dit leuke recept voor pompoenjam met peer en een vleugje sinaasappel. Nu lag er al een tijdje een enorme pompoen (groot geworden onder de Franse zon) die geslacht moest worden. Vorig weekend had ik daarom al 8 porties pompoensoep voor 2 personen gemaakt. En nu was het tijd voor jam. Wel een beetje veel gemaakt en ik ben helemaal niet zo’n grote jam eter. Gelukkig kun je het lang bewaren. Ook leuk om weg te geven als cadeautje. Lees verder voor het recept.

Wat heb je nodig?

  • 490gr pompoen, in kleine blokjes gesneden
  • 3 niet te rijpe peren, in kleine stukjes gesneden
  • 3 sinaasappels, de rasp van 1 en het sap van alle 3
  • 1 stokje kaneel
  • 75gr rozijnen (of zoveel als je lekker vindt)
  • 675gr suiker
  • beetje limoensap (ik had over de peer was limoensap gedruppeld om te voorkomen dat hij bruin werd)

Wat te doen?

Zet in een grote pan (met voldoende hoogte) de pompoen en peren op met de rasp, het kaneelstokje en sinaasappelsap. Laat alles ca. 15 minuten pruttelen of zo lang als nodig is voor de pompoen om goed zacht te worden. Ik denk dat het bij mij zeker 45 minuten geduurd heeft. Goed opletten dus. Voeg nu de rozijnen toe en de suiker. Ik heb geen geleisuiker gebruikt. Om te voorkomen dat de jam heel zoet wordt, heb ik ook nog wat limoensap toegevoegd. De jam krijgt nu een diep oranje kleur, zo mooi om te zien. Volgens het recept moet je alles nu nog 4 minuten door laten koken, maar ik vertrouw liever op een thermometer. Jam moet officieel de 105ºC bereiken om goed te stollen. Dus ik stond met mijn thermometer voor mijn gevoel nog een uur te wachten totdat dat gebeurde. Ben je overtuigd dat de jam goed is, zorg dan dat je voldoende gesteriliseerde potjes klaar hebt staan. Ik doe die van mij altijd even in de oven op 120ºC. Doppen zet ik even in kokend water. Doe de hete jam in de potjes, deksel erop en dan een tijdje op zijn kop zetten. Dan trekken de potjes mooi vacuüm en wordt de lucht die in de pot zit nog even gedwongen door de hete vloeistof te gaan. Alles dus echt mooi steriel. En dan heb je dus 5 potjes met jam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *