Heerlijke pompoenpuree

Ik ben dol op pompoen, zo mooi oranje, zo vrolijk en vooral lekker. Meestal maak ik er soep van, maar dit keer wilde ik een lekkere puree op tafel zetten. Eigenlijk heb ik het net zo als de soep aangepakt. Alleen dit keer heb ik er een zoete aardappel aan toegevoegd voor wat zetmeel en dus stijfheid. Dit is puur een recept op gevoel, tast en smaak, oftewel ik heb maar wat gedaan. Geeft toch vaak het beste resultaat. Zoals ik de jaren dat ik geen digitale weegschaal had simpelweg alle hoeveelheden heb gegokt, zo ook dit keer! Alles op gevoel! En het resultaat mag er zijn, al ben ik in het heetst van de strijd vergeten een goede eindfoto te maken. Je moet me maar geloven, dit is echt lekker. Wederom goedgekeurd door maar liefst zes mensen. Lekker bij “Grootmoeders Hachee”, een recept dat ik van mijn moeder heb gekregen, maar dat komt nog…

Wat te doen?

Schil je pompoen en zoete aardappel in blokjes van ca. 1 tot 2 cm. Snij 2 grote uien in reepjes. Zet alles op in bouillon. Zorg dat je voldoende vocht hebt om alles in te koken, ik heb dit keer 2 bouillonblokjes (dus voor 1 liter bouillon) gebruikt om smaak te geven. Voeg verder wat teentjes knoflook toe. Rozemarijn van eigen balkon geeft ook extra smaak en past heel goed bij pompoen. Alles ca. 15 minuten laten koken tot de pompoen net gaar is. Afgieten, maar bewaar het vocht. Stamp alles tot een mooie “mash”. Eventueel nog wat witte peper toevoegen en nog wat van het vocht. Ik heb de puree uiteindelijk nog even met de staafmixer bewerkt, omdat ik hem wat grof vond. Maar dat is alles.

Als je echt de smaak te pakken hebt, kook je vocht dan nog wat verder in. Dit geconcentreerde vocht laat zich makkelijk in ijsblokjes invriezen en kun je gebruiken voor sausjes etc. Maar je kunt het ook bij een restje puree doen en heb je de volgende dag een lekker soepje. Bon appétit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *