Chocoladecakejes met hazelnoot

chocoladecakejes

Dit jaar doe ik het dessert dus samen met een zeer speciaal persoon. Het recept heb ik uit de Allerhande, een beetje van Jamie Oliver en een beetje van mezelf. Ik ben dol op chocola, dus dat het een chocoladetoetje werd stond vrij snel vast. Het tweede ingrediënt kreeg ik niet lang geleden cadeau, een flesje marisquin. Een goede reden om er maar meteen mee te experimenteren. Bovendien zijn Kerst en drank behoorlijk synoniem deze dagen. Het recept was oorspronkelijk voor 1 grote cake, maar ik heb het getransformeerd naar eenpersoonsporties. Zo zien ze er ook een stuk leuker uit.Wat heb je nodig?

  • 150 gr boter op kamer temperatuur voor het deeg
  • 100 gr boter voor het glazuur
  • 150 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 100 gr hazelnoten fijngehakt en een aantal losse voor de garnering
  • 100 gr pure chocolade van 85%, fijngekant voor het deeg
  • 250 gr pure chocolade van 70% grof gehakt voor het glazuur
  • 8 kardemonpeulen ontdaan van de schil en fijngestampt in de vijzel
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 3 el cacao
  • 100 ml melk
  • 1 el marasquin voor door het deeg en nog wat om de cakejes mee te besprenkelen

Wat te doen?

Eerst moet de boter zacht worden. Klop die daarna met de suiker luchtig. Voeg de eieren een voor een toe en blijf kloppen. Voeg nu de kardemon, chocola, de hazelnoten, bakmeel en cacao toe en roer voorzichtig door elkaar. Voeg tot slot de melk toe en roer tot alles gemengd is. Verwarm de over voor op 180ºC, vet een vierkante vorm van ca. 25cm breed in met boter. Als je de cake makkelijk uit de vorm wil krijgen is het handig om er bakpapier in te doen en dat in te vetten. Deeg in de vorm en vervolgens 50 minuten in de oven. Mijn oven heeft soms wat kuren, dus regelmatig checken of de cake al goed is, is geen overbodige luxe. Cake af laten koelen op een rooster. Eerste fase afgerond.

Nu kun je het glazuur gaan maken. Dit is eigenlijk heel makkelijk, want het bestaat uit boter en chocolade. Alleen schrijft mijn recept geklaarde boter voor. Nu blijkt dat 100 gr boter wat weinig is om makkelijk te klaren. Maar goed het kan. Gebruik hiervoor een klein pannetje. Smelt de boter, maar niet op te hoog vuur. De boter mag niet gaan borrelen. Beweeg de pan niet. De bedoeling is namelijk dat de melkbestanddelen uit de boter naar de bodem zakken en alleen het vet overblijft. Laat de boter na het smelten lang genoeg staan om alle witte deeltjes naar de bodem te laten zakken. Schenk hierna het doorzichtige vet al in een apart schaaltje. Officieel zou je nog met een schuimspatel wat schuim van de bovenzijde moeten afscheppen. Maar dat is met deze hoeveelheid vrij kansloos. Je roert alles dan alleen maar door elkaar en dat is nu juist niet de bedoeling.Smelt de chocolade au bain marie. Zorg dat beide niet te heet zijn en voeg ze samen. Dit is je glazuur. Laat wat afkoelen totdat het glazuur mooi dik is geworden. Nu ben je klaar voor het laatste deel.

De finishing touch! Snij de cake in kleine vierkantjes, de grootte kun je zelf bepalen. Leg bakpapier op het aanrecht. Neem een cakeje in de hand. Giet er glazuur overheen. Draai de cake om het glazuur te verspreiden. Doe dit boven de kom. Alles wat er vanaf druipt, kun je dan alsnog gebruiken. Zet als je klaar bent het cakeje op het bakpapier en zet er 2 hazelnootjes bovenop. Doe dit met alle cakejes en laat het glazuur stollen. Voilá, een heerlijk dessert dat er super feestelijk uitziet. Je kunt de cakejes het beste aan alle kanten met glazuur overgieten, dan droogt de cake minder snel uit tijdens het stollen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *